Griekenland dreigt de EU voor de rechter te slepen

De Griekse Minister van Financiën Yanis Varoufakis heeft gedreigd naar de rechter te stappen om te voorkomen dat Griekenland uit de euro geknikkerd wordt. Indien de Grieken komende zondag tijdens het referendum het bezuinigingspakket van de troika (EU, IMF, ECB) afwijzen,  is er volgens sommige regeringsleiders binnen de eurozone geen plaats meer voor Griekenland. De Duitse vicekanselier Sigmund Gabriel (SPD) heeft gezegd dat een stem tégen het bezuinigingspakket tevens een stem tégen de euro is. De Britse regeringsleider Cameron – wiens land geen deel uitmaakt van de eurozone – heeft zich in vergelijkbare termen uitgelaten.

Syriza heeft altijd gezegd dat het in de EU wil blijven en de euro wil behouden. De linkervleugel van Syriza denkt daar anders over. Die vleugel heeft altijd weinig vertrouwen gehad in de mogelijkheid de EU te hervormen, al zou men ook daar liever een gecontroleerde Grexit zien dan een – mogelijk catastrofale – onmiddellijke breuk met de euro.

Mocht de EU inderdaad proberen Griekenland uit de eurozone te gooien, dan heeft men wél een probleem. Geen enkel Europees verdrag voorziet in de mogelijkheid een van de landen van de EU tegen haar wil uit de euro of uit de EU te verwijderen. Een beroep van Griekenland op het Europees Hof  heeft waarschijnlijk veel kans van slagen.

Bron: The Independent