Grieken rekenen af met bezuinigingen

De verkiezingen in Griekenland zijn geëindigd in een absolute vernedering van de regeringspartijen en de Europese elite. De monsterzege voor radicaal-links is een boodschap van hoop tegenover de neoliberale bezuinigingspolitiek. Maar het echte gevecht begint nu het Europese kapitaal de tegenkrachten mobiliseert.

De Grieken hebben massaal gestemd op partijen die de desastreuze bezuinigingen van hun regering en de EU afwijzen. Met 36,34 procent van de stemmen hebben de radicale socialisten van Syriza een overwinning behaald die alle verwachtingen te boven gaat. De communistische partij behaald 5,47 procent van de stemmen. Deze overwinning volgt na een enorme golf van protesten en stakingen.

De verkiezingsuitslag is een protest tegen drie misstanden. In de eerste plaats is het een protest tegen de leugens van de Europese leiders die de Grieken als luie profiteurs hebben neergezet. Maar de Griekse schuldencrisis ontstond nadat de bankencrisis in 2008 in de VS losbarstte en oversloeg naar Europa. Jarenlang hadden Duitse en andere Europese bedrijven geprofiteerd van export naar Griekenland en Europese banken hadden dat mogelijk gemaakt door goedkope leningen te verstrekken. Bovendien heeft Griekenland een van de laagste winstbelastingen en sluizen de rijken veel geld naar belastingparadijzen. Dit zijn geen typisch Griekse, maar typisch neoliberale misstanden.
(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: socialisme.nu