Grieken “kritisch positief” over euro-compromis

Griekenland heeft een akkoord met de 18 andere EU-lidstaten van de eurogroep dat vooral Griekse toegevingen bevat. De Grieken behouden alsnog het vertrouwen in hun regering. DeWereldMorgen.be sprak met Bruno Tersago in Athene: “Hier blijft men kritisch positief”.

Griekenland legt zich neer bij een akkoord dat grotendeels de verlenging inhoudt van het bestaande financiële hulpprogramma. Er zitten echter ook enkele kleine maar symbolische toegevingen in, die een precedent scheppen voor toekomstige onderhandelingen.
Een ‘eerste stap’ in de goede richting

Zo wordt er afgestapt van de eis van de trojka van Europese Commissie, Europese Centrale Bank en Internationaal Muntfonds om een primair overschot op de jaarlijkse overheidsbegroting van 4,5 procent te handhaven (een overschot op de begroting zonder rekening te houden met de afbetalingen van de rente op de schulden). De Griekse regering mag ook zelf voorstellen voor bezuinigingen formuleren, die dan aan de Europese instellingen worden voorgelegd. Tot nu waren het uitsluitend de ambtenaren van de trojka die eenzijdig kwamen opleggen welke bezuinigingen moesten worden doorgevoerd. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be