Grensconflict tussen India en Pakistan dreigt uit de klauw te lopen

In de grensstreek van India en Pakistan hebben Pakistaanse en Indiase troepen een vuurgevecht geleverd. Daarbij zouden zeven burgers zijn gedood, waaronder twee kinderen. Acht anderen zouden gewond zijn geraakt. Volgens een woordvoerder van het Indische leger zouden de Pakistanen zonder enige aanleiding het vuur hebben geopend op de burgers. Indiase grenstroepen hebben het vuur daarop beantwoord.

200px-kargil-map
Illustratie: Wikipedia

Pakistan beschuldigde India er eerder van vier Pakistaanse burgers gedood te hebben toen Indiase troepen – ook alweer zonder enige aanleiding – het vuur openden op Pakistaanse burgers.

De toch al niet bijzonder goede banden tussen beide regionale rivalen zijn nog aanzienlijk verslechterd nadat opstandelingen in september in Kasjmir 18 Indiase militairen doodden.  India ziet daar de hand van Pakistan in, iets wat Pakistan vanzelfsprekend ontkent. Kasjmir is al sinds India en Pakistan onafhankelijk werden een voortdurend strijdpunt tussen de twee landen. De oplopende spanningen zijn wel iets meer dan een obscuur grensconflict in Verweggistan: zowel India als Pakistan beschikken over atoomwapens.

Bron: taz