Greenpeace International voert actie in Antwerpen tegen boorplannen Total

Meer dan veertig actievoerders van Greenpeace, waaronder de directrice van Greenpeace International, Bunny McDiarmid, hebben een opvallende actie gevoerd in het hart van Total’s activiteiten in België. Ze onthulden een kunstwerk, gemaakt door Bonom, en besmeurden dit vervolgens met ‘olie. Hiermee willen ze protesteren tegen nieuwe olieboringen van Total in de Amazone. De actie kadert in de wereldwijde Break Free-beweging. Die wil een halt aan fossiele brandstoffen en een snelle en rechtvaardige transitie naar hernieuwbare energie.

Deze ochtend hebben meer dan veertig actievoerders van Greenpeace een opvallende actie gehouden in het hart van de Belgische activiteiten van Total, in de Antwerpse haven. Zij protesteren tegen het feit dat Total nieuwe olieboringen wil uitvoeren aan de monding van de Amazone.


De activisten kwamen uit België, Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Hongarije, Zwitserland en Nieuw-Zeeland. Ook de directrice van Greenpeace International, de Nieuw-Zeelandse Bunny McDiarmid naam deel aan de actie.

Om hun boodschap over te brengen, beklommen de actievoerders een grote olietank, een gasfakkel en een 90 meter hoge schoorsteen.

Op de tank onthulden ze een kunstwerk dat speciaal voor de gelegenheid is ontworpen door Bonom (echte naam Vincent Glowinski) – vooraleer ze het met ‘olie’ besmeurden. Dit werk beeldt de kwetsbare pracht uit van het recent ontdekte koraalrif in de monding van de Amazone. De actievoerders ontrolden ook een spandoek met de slogan “Total, don’t destroy the reef”. De plannen van Total om olieboringen uit te voeren in het gebied brengen het rif in gevaar. Al meer dan 800.000 mensen tekenden de petitie die oproept tot de bescherming van het Amazonerif. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be