Golf van arrestaties op Westelijke Jordaanoever

Het Israëlische leger heeft in de nacht van donderdag op vrijdag tientallen mensen gearresteerd op de Westelijke Jordaanoever. Het merendeel van de arrestanten zou actief zijn voor Hamas.

Israël zegt 40 mensen gearresteerd te hebben, waaronder 37 leden van Hamas. De Palestijnse verzetsbeweging zelf zegt dat 70 van haar leden gearresteerd zijn.

Eergisteren werden bij de illegale nederzetting Ofra twee leden van de Israel Defense Forces (IDF) Israel Occupation Forces (IOF) doodgeschoten door een onbekende dader. Israël reageerde op de gebruikelijk wijze: met de executie van vier ‘verdachten’ die – voor zover bekend – niets te maken hadden met de aanslag.  Daarnaast sloot het IOF de toegang tot de stad Ramallah af.

In een verklaring op haar website zegt Hamas de aanslag te steunen: De Israëlische misdaden zullen de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever noch afschrikken, noch zal het er van weerhouden zich te verzetten tegen de bezetting totdat hun vrijheid en onafhankelijkheid hersteld zijn”.

Netanyahu greep de gelegenheid aan te verklaren dat enkele duizenden illegaal gebouwde woningen op de Westoever gelegaliseerd zullen worden. De Israëlische regering steunt (en subsidieert) de bouw van illegale woningen en nederzettingen op de bezette Westoever al vanaf dag één. De politieke kleur van de regerende coalitie maakt daarbij weinig uit: de eerste nederzetting op de bezette Westoever werd in september 1967 gebouwd met steun van de Arbeiderspartij.

De bouw van nederzettingen in de bezette gebieden is onder het internationale recht illegaal, maar daar trekt Israël zich niets van aan. Momenteel leven er naar schatting 400.000 Israëlische kolonisten in illegale nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.