Goed nieuws: FvD niet in provinciebestuur Fryslân en Utrecht

Ook in Fryslân komt de fascistische FvD waarschijnlijk niet in het provinciebestuur. Volgens informateur Harry van der Molen (CDA) zijn er bij de andere partijen ‘zoveel vragen over het Forum dat er niet goed samengewerkt kan worden’. Wat een beleefde manier is om te zeggen dat de andere partijen het Forum niet vertrouwen.

Van der Molen stuurt nu aan op een coalitie van CDA, VVD, PvdA en de Fryske Nasjonale Partij (FNP), een partij die licht links van het midden staat. Probleem is dat die partijen met 22 van de 43 zetels over een wel érg krappe meerderheid beschikken. De afgelopen vier jaar werd Fryslân bestuurd door een coalitie van CDA, VVD, SP en FNP. De SP verloor 3 van haar 5 zetels, waarmee de coalitie haar meerderheid kwijtraakte.

Spannend wordt het in Zeeland. Daar wil de informateur een coalitie vormen van CDA, SGP, FVD, VVD en de PvdA. Vooralsnog gaan we ervan uit dat men binnen de Zeeuwse PvdA nog over voldoende zelfrespect en integriteit beschikt om niet met fascisten in zee te gaan.

In Utrecht valt het Forum ook al buiten de boot: daar lijkt men af te koersen op een ‘links’ (kuch) provinciebestuur van GL, CDA, D66, CU en PvdA. Het CDA zou liever de VVD erbij halen en de PvdA dumpen, maar dat lijkt op een ‘njet’ van de andere partijen te stuiten.

Illustratie: monument bij Warns. Door Bouwe Brouwer – Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=999415