Gewone Grieken blijven solidair, verdienen niets

Veel kinderen hebben koorts Foto: Bruno Tersago
Veel kinderen hebben koorts
Foto: Bruno Tersago
Macedonië laat sinds 25 februari 2016 alleen nog mondjesmaat Syrische en Iraakse vluchtelingen door. De andere vluchtelingen kunnen nergens anders heen. Griekenland heeft middelen noch capaciteit om hen op te vangen. We spraken er met Bruno Tersago over.

“Er zijn vandaag (zaterdag 27 februari 2016) in Piraeus nog 1200 vluchtelingen toegekomen op de veerboot uit Lesbos en Chios, bovenop de 1700 die er al vast zaten. De Griekse eilanden hebben nauwelijks eigen opvangcapaciteit en elke dag blijven vluchtelingen de levensgevaarlijk overtocht van de Turkse kust naar de Griekse eilanden wagen. De Griekse overheid kan niet anders dan ze van de eilanden weghalen en laat de veerboten dus verder varen.”

“In Athene zitten alle opvangkampen sinds vrijdag (26 februari) vol boven hun capaciteit. Het kamp Schisto, dat pas eind vorige week klaar was, zit nu al aan een capaciteit van 120 procent met 1200 vluchtelingen. Het kamp Elaieoas, in centraal Athene, heeft een capaciteit van 1000 mensen en ook daar zitten nu 1200 vluchtelingen samen. “

“In het noorden van Griekenland, nabij de stad Thessaloniki, zit het kamp van Diavata ook vol. Ook hier weer 1200 vluchtelingen. Al deze kampen zijn deels gefinancierd door de UNHCR (de vluchtelingenorganisatie van de VN) en Europese fondsen. Het grootste deel komt echter van de Griekse overheid.” (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be