Geweld is nooit goed ?

De laatste paar maanden lopen we vrij vaak tegen een onderwerp aan.
Bij zowel politiek rechts en politiek links.
Namelijk de kwestie van geweld en in het verlengde politiek geweld.

Wat is geweld ? De letterlijke definitie van geweld is :

Geweld is een algemene term om acties te beschrijven die verwonding of schade bij mensen, dieren, of voorwerpen veroorzaken of bedoeld zijn om die te veroorzaken.

Maar is die niet een te brede opvatting van geweld? Meestal zien we geweld als iemand pijn doen met vuisten of een wapen.  Maar er zijn veel verschillende vormen van geweld. Zelfverdediging bijvoorbeeld.

Geweld is fundamenteel niet goed. Daar kunnen we allemaal van uit gaan. Maar is dit een argument om te gebruiken bij bijvoorbeeld de demonstraties van Pegida waarin het vaak al uit de hand loopt omdat Nederlandse moslims Pegida aanvallen of de demonstratie onderbreken met geweld?

Vaak wordt dit zo opgeblazen door de media en krijgen we nieuwstitels als “Pegida voorman aangevallen door moslims tijden flyeren.” En verscheidend titels in die vorm.  Terwijl het natuurlijk veel gecompliceerder is.

Pegida is een provocerende partij. Ze weten wat ze doen en wat dat kan uitlokken. Wat je van Pegida ook kan vinden de voorman is niet dom. Hij mag dan een racistische niet onderbouwde vaak al verzonnen gedachte hebben over bijvoorbeeld de islam als een religie. Maar hij weet dat zijn acties gevolgen hebben, en deze gevolgen weet hij dan mooi om te draaien in een middel om te gebruiken in zijn verdere demonstraties.

Na de laatste paar gebeurtenissen met Pegida en hun nogal onsmakelijke taferelen viel mij iets op, op bijvoorbeeld social media. Pegida-, FVD- en PVV-aanhangers die het allemaal toch al vaak met elkaar eens zijn vonden het uitermate belachelijk als je het geweld ging goedkeuren van de Nederlandse moslims. Vaak opmerkingen zoals “Dit laat weer zien wat de islam is.”

Maar draai het eens om. Je woont in een land, je bent hier geboren. En al vanaf het moment dat je oud genoeg bent en je de discussies en demonstraties mee krijgt, gefocust op jouw geloof of afkomst. Je bent al vanaf jongs af aan de pispaal van de samenleving omdat je ouders en grootouders geboren zijn in een ander land die een religie hebben die niet christendom is. Je wordt dag in dag uit daarmee geconfronteerd.
Dan komt er ineens een man met wat aanhangers in jouw wijk flyers uitdelen terwijl hij geen goedkeuring van de gemeente heeft gehad om te demonstreren. En deze man komt alsnog met flyers die jouw geloof, jouw ideeën, jouw hele kijk op deze wereld belachelijk maken. Met de complete voorgeschiedenis van haat en racisme.

Pegida is een partij die met leugens jouw complete volk wil inperken. Liever uit het land willen duwen.  Iemand die je rechten wil afpakken.
Niks geeft om jouw vrijheid van geloof of meningsuiting.

Wat blijft er dan nog over om te doen…  Behalve jezelf te verdedigen.