Gevaarlijke situatie, fascistische dreiging

De Tweede Kamer-verkiezingen zijn gevolgd door misleidend gevoel van opluchting, en een kabinetsformatie in een sfeer van bedrieglijke kalmte. Ieder restant van opluchting kunnen we maar beter snel terzijde schuiven. Over de kalmte slechts dit: als de kelder van een slecht geventileerd huis zich langzaam met koolmonoxide vult, heerst daar ook kalmte.

De uitslag houdt een overwinning in, niet alleen van rechts in de volle breedte, maar ook van die vorm van rechts die door Rutte als het ‘verkeerde populisme’ is neergezet, een verkeerd populisme dat volgens hem zou zijn afgestopt. Onzin dus. De PVV waar hij op doelt, is van 15 naar 20 zetels gegaan. Daarnaast heeft zich het Forum voor Democratie (FvD) genesteld met twee zetels. Dat is een doorzettende groei van extreem rechts. Het politieke midden zelf is verder naar rechts opgeschoven – Rutte met zijn doe-normaal/ pleur-op-retoriek, Buma met zijn Wilhelmus-promotie. Aan uitspraken is het vaak niet onmiddellijk te zien of ze uit de mond van een PVV-er komen of uit die van een VVD-er. Als de VVD en het CDA tegenover Wilders staan als het ‘goede’ tegenover het ‘verkeerde’ populisme, dan past een huivering over onze ruggen.

Het wordt meer dan hoog tijd om dat verhullende woord ‘populisme’ hier overboord te gooien. Het gaat bij PVV en FvD om fascisme. Fascistische politiek beschikt in Nederland over 22 Kamerzetels en een aanhang van vele honderdduizenden. Nee, dat zijn niet allemaal stuk voor stuk fascisten. Maar dat waren de kiezers op de NSDAP in 1932 ook niet.

Waar zit dat fascisme in? Er is in het verhaal van Wilders en Baudet duidelijk van extreem nationalisme sprake: Nederland staat centraal in het verhaal. Die natie wordt volgens hen existentieel bedreigd, door ‘islamisering’ en ‘massa-immigratie’ bij Wilders, door ‘oikofobie’ (afkeer van het ‘volkseigene’) bij Baudet. Die bedreigingen impliceren verraad, door de ‘linkse elite’ die dit allemaal mogelijk heeft gemaakt en goedpraat. Tegen die bedreiging van de natie helpen slechts radicale, potentieel gewelddadige middelen: grenzen dicht, moskeeën dicht, vluchtelingen opsluiten en deporteren, moslims uitzetten. Dat gaat, vooral bij Wilders, gepaard met oproepen tot hardhandig staatsoptreden, meer macht voor politie, legerinzet in wijken waar veel migranten wonen en dergelijke. Wilders beoogt een racistische politiestaat.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: ravotr