Gerotzooi met asielcijfers gaat maar door

Het was weer huilen met de pet op bij de NOS vrijdag. Het begon met dit artikel (inmiddels gewijzigd zie onderaan) op de NOS-website: ‘Asielinstroom daalt fors en kan uitkomen op 15.000 mensen’

Asielinstroom bestaat uit:

-asielzoekers (mensen die zich spontaan in ons land melden voor bescherming o.g.v. het vluchtelingen verdrag en een eerste aanvraag indienen).
-herhaalde aanvragen (eerste aanvraag is afgewezen en een nieuwe aanvraag wordt ingediend).
-nareizigers (directe familieleden van een (inmiddels ex-) asielzoeker met een verblijfsvergunning (nu statushouder genoemd) die mogen overkomen). Kijk maar eens bijvoorbeeld hier: ‘De asielinstroom van week 34, bestaande uit eerste asielaanvragen, herhaalde asielaanvragen en nareizigers’

Dit zijn de cijfers van het CBS over de eerste zeven maanden van dit jaar:

Asielzoekers: 9.920
Herhaalde aanvragen: 1.008
Nareis: 3.880
Opgeteld asielinstroom: 14.805.

Inmiddels heeft de maand augustus natuurlijk ook asielinstroom opgeleverd en we zitten nu boven de 17.000. Het is dus onzin wat de NOS schrijft met asielinstroom van 15.000 voor het hele jaar.
Begin dit jaar zette het kabinet in op een asielinstroom van 58.000 en dat terwijl de ambtenaren eerder in een prognose uitgingen van 93.600. Dat hoge aantal kwam mede omdat er dit jaar veel nareis (+25.000) werd verwacht (van asielzoekers die vorig jaar hebben aangevraagd).

En wat doet de NOS? Die maakt van die 58.000 asielinstroom asielzoekers en vergelijkt die met de 15.000 asielzoekers die volgens Dijkhoff dit jaar zullen komen. Van die 15.000 asielzoekers maken ze vervolgens weer asielinstroom en de puinhoop is compleet.

(lees verder bij Flip van Dyke)