George Clooney…..’Is he the man he appears to be?’

George Clooney, hij speelt in goede films die gevoelige dingen aan de kaak stellen en hij is altijd in beeld als een ‘human rights’ activist. Dus toen ik dit artikel las dacht ik, eindelijk gaat iemand (met enige invloed) iets doen om al die personen/bedrijven die winst maken aan al deze oorlogen voor het gerecht te krijgen.

George Clooney heeft samen met John Prendergast het project ‘The Sentry’ opgezet om oorlogscriminelen aan te pakken. Ze gaan onderzoek doen en data verzamelen om uit te vogelen wie al deze oorlogen financiert en hoe de winsten worden witgewassen. So far so good! Maar wat duidelijk wordt is dat het project ’the Sentry’ onderdeel is van ‘The Enough Project’, dat weer onderdeel is van ’the Center for American Progress’ en dat wordt weer gesponsord door Comcast, Walmart, General Motors, Pacific Gas and Electric, General Electric, Boeing and Lockheed. Die laatste drie zijn de grootste wapenfabrikanten van de wereld en het lijkt er dus op dat George Clooney vooral de Afrikaanse ‘war profiteers’ voor het gerecht wil krijgen. Als dit onderdeel zou zijn van een groter plan zou dit op zichzelf niet verkeerd zijn maar ik ben bang dat dit project er vooral voor gaat zorgen dat de voor de VS/westen hinderlijke Afrikaanse leiders (war profiteers?) voor het gerecht gaan komen. Het is in die zin niets anders dan het volgende instrument om de westerse invloed uit te breiden en ‘humanitarian wars’ te creëren waar de GE’s, Boeings en Lockheeds van deze wereld weer enorme winsten mee kunnen maken. Voor nu hebben ze het bijv. alleen over Soedan, Zuid Soedan, Somalië, de Cantraalafrikaanse Republiek en de Democratische Republiek Congo, maar gaan ze het ook hebben over Irak, Syrië, Afghanistan enz.?

Een uitspraak van George Clooney is: “Real leverage for peace and human rights will come when the people who benefit from war will pay a price for the damage they cause,”

Maar als George Clooney en John Prendergast echt achter de ‘war profiteers’ van deze wereld aan zouden willen gaan dan hoeven ze volgens mij niet veel te onderzoeken en data te verzamelen. Een kijk op deze lijst (pdf) en je komt een heel eind! En als George Clooney werkt voor ’the Center for American Progress’ dan wordt hij in feite betaald door GE, Boeing en Lockheed. Dat zou dan van hem dus ook een ‘war profiteer’ maken!

Het project is nog jong dus ik wil hem wel de ‘benefit of the doubt’ geven (eigenlijk tegen beter weten in) maar als hij niet snel een vinger gaat richten naar de wapenleveranciers en westerse inmenging kan ik niet anders concluderen dan: No he’s NOT the man he appears to be!