Gemeenteraad Minneapolis stemt vóór opheffen politiekorps

De gemeenteraad van Minneapolis zegt het politiekorps van de stad te zullen ontmantelen. Negen van de twaalf raadsleden steunen dat streven. De burgemeester van Minneapolis kan geen veto uitspreken over het voornemen van de raad.

Hoe die ontmanteling er precies uit gaat zien is onduidelijk. In het verleden zijn wel vaker politiekorpsen ontbonden, meestal wegens corruptie. Die werden dan later opnieuw opgebouwd, zonder dat de structuur wezenlijk veranderde. De gemeenteraad van Minneapolis zegt juist de structuur aan te willen pakken.

Burgemeester Jacob Frey kan deze beslissing dus niet overrulen, al zou hij dat ongetwijfeld graag willen. Frey haalde zich afgelopen weekend de woede van betogers op de hals door publiekelijk te verklaren dat hij tégen de ontmanteling van het politiekorps is.

Terecht, maar wel een beetje triest. Frey is een voormalige activist die als burgemeester zijn uiterste best heeft gedaan het politiekorps van Minneapolis te hervormen. Het bleek én te weinig én te laat te zijn.