Gemeente Nieuwegein: ‘onze ambtenaren mogen best oproepen een moskee in de fik te zetten’

Het gaat rap met de nazificering van Nederland. Vandaag liet de gemeente Nieuwegein weten er geen enkele moeite mee te hebben wanneer haar ambtenaren oproepen een moskee in de fik te zetten.

Onlangs ontstond de nodige opschudding toen de Utrechtse PVV-lijsttrekker Henk van Deún verklaarde dat hij de ULU-moskee in de wijk Lombok het liefst zou zien afbranden. Van Deún werkt als teamcoördinator juridische zaken binnen de sociale dienst van Nieuwegein, waar hij zich specifiek bezighoudt met het opjagen van bijstandsmoeders die uit pure ellende af en toe een centje bijverdienen.

In Nieuwegein ligt men niet wakker van ambtenaren die oproepen tot het gebruik van geweld. Ellie Liebregts, gemeentesecretaris van de gemeente Nieuwegein liet de redactie van De Digitale Stad Nieuwegein weten dat zij daar in elk geval geen seconde wakker van ligt: ‘Iedere ambtenaar mag een politieke nevenfunctie vervullen, zoals lijsttrekker. Wij maken een strikt onderscheid tussen de ambtelijke functie en de politieke rol die een medewerker vervult. Wij gaan niet over de politieke keuzes van ambtenaren, tenzij door die keuze het functioneren van de medewerker in gevaar komt. Individuele personele gevallen bespreken wij niet in de pers’. 

Oftewel: zolang het functioneren van een ambtenaar niet in gevaar komt, mag die ambtenaar best oproepen moskeeën in de hens te steken, daar ligt men in Nieuwegein niet wakker van. Tenslotte betreft dat ‘een politieke keuze’ en daarover gaat de gemeente niet. Ons zal het benieuwen of de gemeente net zo laconiek zal reageren wanneer een door Van Deún gekorte bijstandsgerechtigde oproept het gemeentehuis in de fik te steken.