Geld persen

Gisteravond zat ik wat bij te komen van het programma Rot op naar je eigen land, met in de hoofdrol een hardcore PVV-tokkie, een gluiperige PVV-gifslang, een ijskoude hardrechtse kapitalisme-über-alles kwakende politicologiestudent, een van boven tot onder getatoeëerde PVV-hagenees en dan god-/allahzijdank ook nog twee jonge mensen die zich het lot van de onfortuinlijke medemens wel aantrekken. Je weet dat die PVV-types bestaan, maar toch ben je als normaal mens iedere keer weer verbijsterd over zoveel kilheid, egoïsme en kwaadaardigheid.

Maar goed, daar wilde ik het eigenlijk niet over hebben. Ik zat dus wat bij te komen van dat programma met mijn vrouw en we waren het zoals gewoonlijk roerend eens over de stuitende mentaliteit van de PVV-tokkies, toen ineens Twan Huys en Halve Zoolstra op het beeldscherm van onze tv aanwezig bleken te zijn. Allebei tegelijk. Normaal is zoiets een dringende reden om weg te zappen naar een andere zender, maakt niet uit welke, maar het betreffende item bleek te gaan over het feit dat Draghi de geldpersen gaat aanzetten en dat wilde mijn vrouw ondanks alle horror die de aanblik van deze twee types teweegbracht toch even zien.

Enfin, Twan Huys vroeg iets als ‘Zeg Halve Zoolstra, wat vind jij er nou van dat Draghi de geldpersen laat draaien’. Nou ja, en toen bleek dus dat Zoolstra het helemaal niks vond en dat ik het dus met Halve Zoolstra eens was. Paniekerig keek ik mijn vrouw aan en vroeg haar of ze de laatste tijd soms iets aan me had gemerkt. Dat ik rechtser was geworden of zo. Nee hoor, antwoordde mijn vrouw tot mijn grote opluchting, als het nog eens zo ver met je komt merk je het wel, dan kom je er hier niet meer in. De schat.

Gelukkig bleek al snel dat Zoolstra en ik het om heel verschillende redenen maar niks vinden wat Draghi gaat doen. Ik vind het een waardeloos plan omdat ik zeker denk te weten dat vooral beleggers en banken er beter van worden en dat de burgers en kleine ondernemers er nul komma nul van gaan merken. Draghi hoopt dat die banken dat geld gaan uitlenen aan kleine ondernemers, maar daar geloof ik niks van. Ik ben geen financieel deskundige, maar die banken een beetje kennende gaan die natuurlijk lekker investeren in goedlopende business als wapenhandel en palmolieplantages, terwijl de middenstander die tweeduizend euri nodig heeft voor een uitbreidinkje van zijn schamele winkel het kan schudden. Laat staan dat er iets van dat geld bij de gewone burger terecht komt. Integendeel, die gewone burger mag straks rente aan de bank gaan betalen over zijn zuurverdiende spaarcentjes.

Maar dat kan Zoolstra allemaal niet schelen. Die wil gewoon dat die zuidelijke landen hun inwoners gaan arm bezuinigen, net zoals de VVD hier heeft gedaan en waar Halve Zoolstra apetrots op is. ‘De economie komt weer op gang dus het beleid heeft gewerkt,’ juichte Zoolstra tegenover Twan Huys. Dat de werkloosheid opnieuw aan het stijgen is vond hij niet zo belangrijk en het feit dat de burger er allemaal geen fluit van merkt had ook niet direct zijn belangstelling.

Het is me al vaker opgevallen dat als er verkiezingen naderen het ineens beter gaat met het land, de economie opveert, de export groeit, de misdaadcijfers dalen, tal van positieve signalen zichtbaar zijn en de vooruitzichten zeer gunstig lijken. Terwijl de burger al jaren armer en armer wordt. Nee, ik geloof dat dat hele verhaal van die aantrekkende economie een verzinsel is van de VVD om de kiezer ervan te overtuigen dat we straks in maart vooral weer VVD moeten stemmen, want anders, zo waarschuwde Zoolstra ons immers gisteravond, kunnen hij en zijn club van dieven en oplichters hun karwei niet afmaken en vervalt het land in volstrekte chaos. En angst zaaien scoort in Nederland, dat weten we sinds de PVV allemaal.