Gekidnapte Boko Haram-meisjes drie jaar later nog steeds spoorloos

Het is in april 2017 drie jaar geleden dat militanten van Boko Haram meer dan 270 meisjes ontvoerden uit het dorp Chibok in het noordoosten van Nigeria. “Dit toont aan dat hun lot ons niets kan schelen.”

In oktober 2016 werden nog 21 meisjes vrijgelaten, waaronder een meisje met een baby. Ondertussen zijn nog steeds 195 van de 270 Chibok-meisjes spoorloos. De toenmalige ontvoeringsactie van de Nigeriaanse terreurgroep Boko Harma leidde in april 2014 nog tot wereldwijde verontwaardiging kon rekenen. Zelf Michelle Obama nam toen deel aan de #BringBackOurGirls hashtag-campagne op sociale media .

Twee van de bevrijde meisjes vertelden hun verhaal op het tweedaagse forum over onderwijs, Global Skills and Education Forum, dat op 18-19 maart 2017 doorging in Dubai.

Sa’a en Rachel (pseudoniemen) omschreven hun kidnapping als een “pijnlijke episode die de wereld niet mag vergeten”. Zij hebben tevens hun vader en drie broers verloren aan het geweld van Boko Haram.

“Het enige wat wij nu willen is de wereldleiders vragen om de overgebleven meisjes terug te halen. We kunnen niet meer doen dan onze stem laten horen”, zei Sa’a. Zij kon na enkele dagen ontsnappen door van een rijdende vrachtwagen te springen, nadat de groep haar school in de staat Borno had aangevallen en de schoolboeken hadden verbrand.

Sa’a woont niet langer in Nigeria en studeert nu in de VS. “Geen enkele student zou zoiets mogen meemaken. Elk kind moet naar school gaan. We mogen dit voorval niet vergeten tot op de dag dat het laatste meisje terug in veiligheid is. In april 2017 zijn de meisjes geen drie dagen weg, maar drie jaar. Dat is zo pijnlijk.”

Sa’a vertelt dat ze die fatale dag in april 2014 onder schot werd gehouden en samen met andere meisjes op een vrachtwagen moest klimmen. Toen die zich eenmaal in beweging had gezet, sprong zij er samen met een vriendin af. Haar vriendin geraakte daarbij gewond. Dankzij de hulp van een herder konden ze daarna veilig terug thuiskomen.

“Boko Haram slaat vaak toe in scholen of kerken”, zegt Emmanuel Ogebe, mensenrechtenadvocaat van de organisatie Education Must Continue Initiative. Hij heeft al verschillende minderjarige slachtoffers van Boko Haram verdedigd in Nigeria en in de VS. “In duizenden religieuze gebouwen zijn de geestelijke leiders vermoord. Meer dan 600 leerkrachten hebben hetzelfde lot ondergaan”, zegt hij. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be