GeenStijl gaat af: geen referendum over donorwet

Er komt geen referendum over de donorwet. Met nog maar drie dagen te gaan zijn slechts 117.000 van de benodigde 300.000 handtekeningen binnengehaald. De initiatiefnemer, het extreemrechtse haatblog GeenStijl, geeft toe hopeloos gefaald te hebben. De site gooit de handdoek in de ring, na middernacht is het niet meer mogelijk om te tekenen.

In de door de Tweede Kamer aangenomen nieuwe donorwet staat dat iedereen in principe orgaandonor is, tenzij iemand aangeeft dat uitdrukkelijk niet te willen.

Uiteraard is niemand bij GS geïnteresseerd in het onderwerp, men ziet het uitsluitend als middel tot zelfpromotie en – uiteraard – een kans eens flink te zieken. Het verschil is dat GS dit keer geen steun kreeg van de SP. Bij het Oekraïnereferendum leek GS de benodigde handtekeningen ook niet te halen. Dat veranderde pas toen de SP besloot te collaboreren met de rechtse hoaxsite en Roemer de leden van de SP opriep te tekenen.

Een meerderheid stemde uiteindelijk tégen het associatieverdrag met Oekraïne. Het kabinet Rutte II besloot vervolgens – terecht – de uitslag voor kennisgeving aan te nemen en het verdrag gewoon te tekenen.