Geen borgtocht voor naziterrorist Charlottesville

James Fields, de terrorist die gisteren in Charlottesville inreed op een groep antiracistische betogers, is vandaag voorgeleid. Hij wordt beschuldigd van moord, het opzettelijk toebrengen van zwaar lichamelijk letsel en het doorrijden na het veroorzaken van een ongeluk (hit and run). Wegens de ernst van de aanklachten weigerde de rechter hem borgtocht te verlenen.

Volgens de BBC maakte Fields een zenuwachtige en terneergeslagen indruk. Hij nam kort het woord om te verklaren dat hij een baan had bij Securitas and Omni Ohio, zich geen advocaat kon veroorloven en geen banden met Charlottesville had.

Over Fields is inmiddels het nodige bekend. Hij woont in Maumee, Ohio, waar hij geregistreerd staat als Republikein. Zijn buren omschrijven hem als een rustige, wat introverte man. Op Facebook liet hij weinig twijfel bestaan over zijn politieke voorkeur. Fields is een fan van Trump en van de Syrische president Assad, een combinatie die je wel vaker tegenkomt in extreemrechtse kringen. Veelzeggende hobby: het verzamelen van nazi-memorabilia. Een voormalige leraar van Fields zegt dat deze Hitler bewonderde en ooit een scriptie schreef die het best te omschrijven valt als een ‘liefdesverklaring aan de Waffen-SS’.

Indien de openbaar aanklager besluit hem te vervolgen wegens terrorisme, kan Fields de doodstraf opgelegd krijgen.