“Geef je geld aan mensen met honger, niet aan tanks!”

polenBroken_rifleDe Poolse pacifistische actiegroep “Stop wojnie” (Stop Oorlog) heeft aangekondigd dat zij tijdens de aanstaande NATO-top in Warschau een demonstratie willen houden in de Poolse hoofdstad.

Het comité komt in actie uit protest tegen de ingebruikname van Amerikaanse raketafweersystemen in Redzikowo, in het noordoosten van Polen. Deze demonstratie is ook gericht tegen de toekomstige legering van Amerikaanse en NATO-soldaten in Polen. De organisatoren van de demonstratie vinden dat Polen minder geld moet uitgeven aan defensie, en meer moet investeren in het sociaal beleid.

“Stop wojnie” is in 2002 opgericht uit protest tegen de toenmalige oorlog in Irak, en bestaat uit politici, NGO’s en maatschappelijke organisaties, die proberen om regeringen te laten stoppen met het voeren van oorlog…

De organisatie van de demonstratie heeft alvast netjes bij het stadsbestuur aangemeld dat ze willen komen, en zijn over de exacte locatie in gesprek met de gemeente en de politie, aldus Filip Ilkowski, woordvoerder van “Stop wojnie.”

Google Maps Satteliet-foto: Het plein waar de demonstratie plaats zou moeten vinden is aangegeven met een rode ster. De alternatieve locatie met een groene.

De organisatie heeft namelijk aangegeven op rondo gen. Charles’a de Gaulle’a, een belangrijke plek voor het stadsverkeer – dat uiteraard voller dan vol zal zijn met gepantserde limousines – te willen demonstreren: de gemeente zal de demonstratie liever op een afgelegen plek zien.

Daarom heeft de gemeente aangegeven dat een alternatieve locatie een grotere kans heeft om wel toestemming te krijgen: net iets uit de route, en zelfs iets dichter bij de diplomatieke wijk van Warschau.

stadionfragmentDaarnaast is aangegeven dat – om evacuatie in geval van ongeregeldheden mogelijk te houden – de betogers bij een eventuele mars niet zal worden toegestaan om via de stadsbruggen de Wisła over te steken. Er mag dus alleen op de linkeroever betoogd worden.

Dit terwijl het merendeel van de activiteiten rond de Nato-top op de rechteroever plaats zullen vinden, in en rond het nationale stadion. De politie waarschuwt er voor dat veel wegen in en rond het centrum en rond het stadion zullen worden afgesloten

Ewa Gawor, van het stołecznego Biura Bezpieczeństwa i Zarządzania Kryzysowego (hoofdstedelijk bureau voor Veiligheid en Crisismanagement) zegt nu te wachten op een hernieuwde aanvraag van “Stop wojnie.”

De organisatie heeft aangegeven ongeveer duizend mensen te verwachten: in vergelijking met de recente massademonstraties tegen de regering een bescheiden aantal, maar toch voldoende mensen voor een mooie mars.