Gedachten over de Women’s March van 11 maart

Nee, het giftige nationalistische brouwsel dat de regerende Nederlandse en Turkse nationalisten gisteren hebben opgediend, is geen goede reden om ander nieuws onderbelicht te laten. Vandaar dan ook alsnog aandacht voor een andere gebeurtenis van afgelopen zaterdag, opmerkelijk en overwegend positief. Ik doel op de Women’s March die vele, vele duizenden mensen in Amsterdam hebben gehouden.

Het was de tweede keer dat zoiets plaatsvond. De dag na de inhuldiging van Trump als president vond een eerdere versie plaats, die enkele duizenden deelnemers trok. Gisteren dus de tweede. Niet toevallig een paar dagen na Internationale Vrouwendag, 8 maart. Niet toevallig enkele dagen voor de verkiezingen, 15 maart. Al weken ging de oproep rond. Gisteren werd duidelijk dat de oproep weerklank had gevonden. “De organisatie gaat uit van 20.000 deelnemers”, aldus het Parool. Dat waren best veel mensen – “niet alleen vrouwen, ook veel mannen”, aldus het Parool – die de moeite namen.

Met 15.000 tot 20.000 deelnemers was deze Women’s March één van de allergrootste demonstraties van de afgelopen jaren. De zorgmanifestatie van de SP, enkele weken terug was ook al niet klein, met “ruim tienduizend mensen”. Gisteren waren het er dus bijna twee keer zoveel. We roepen in linkse en radicale kring nogal eens dat het domweg niet meer lukt om grotere aantallen mensen in beweging te krijgen. Gisteren hebben de duizenden deelnemende mensen laten zien dat dit niet noodzakelijk waar is. Mensen willen wel, als ze reden genoeg zien, en als er serieus werk gemaakt wordt van tijdig aankondigen en promoten van de actie. Hele simpele lessen, die we tot onze eigen schade te vaak negeren.

Wat bewoong zovelen om gisteren te komen meedoen? De actie gaf via een kopspandoek de boodschap mee: “Voor één Nederland”. Dat beoogde een statement te maken tegen verdeel en heers, tegen het uitsluiten van mensen, tegen het scheiden van de bevolking in eersterangs en tweederangsburgers en dergelijke. Dat maakte de mars tot een gelegenheid om luid en duidelijk néé te zeggen tegen de politieke agenda’s van lieden als Trump Het maakte de mars tot een soort schot voor de boeg in verkiezingstijd, tegen Wilders en de haat die hij en andere politieke kopstukken zaaien. De NOS over de deelnemers: “Ze demonstreerden tegen discriminatie en voor compassie”. Dat zovelen dit deden, is een goede zaak.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: ravotr