Gaza vrijdag: twee doden onder wie jongen van 13 en 310 gewonden

Israelische scherpschutters hebben vrijdag weer twee deelnemers doodgeschoten van de demonstraties in het kader van  de grote Mars van de terugkeer in  Gaza. Eén van hen was het 13-jarige jongetje Yasser Abu al- Najja, die in zijn hoofd werd geraakt toen de schutters het vuur openden op een groep mensen ten oosten van Khan Younis. Het andere slachtoffer was de 24-jarige Mohammad Fawzi Hamaydeh. Hij werd doodgeschoten ten oosten van  Rafah in het zuiden van de Strook. Er waren deze vrijdag 310 gewonden. Van hen verkeren er drie in  levensgevaar.
Een correspondent van het Palestijnse persbureau WAFA in Gaza meldde dat de Israeli’s op veel plaatsen het vuur openden op groepen mensen die zich in de buurt van de grens hadden verzameld. Ook waren er opnieuw veel gevallen van mensen die in de problemen kwamen door het overdadige gebruik van traangas. In één geval betrof dat een aantal medische hulpverleners toen de Israeli’s een traangasgranaat in een ambulance schoten.

Volgens Wafa zijn er nu ”meer dan” 134 mensen die deelnamen aan de Grote Mars van de Terugkeer door de Israeli’s gedood. Er circuleren wat dat betreft meerdere getallen, volgens mijn eigen telling zijn het er nu 139. Er zijn ruim 14.000 (veertienduizend!) gewonden, van wie een aantal in kritieke toestand.

– Eerder verschenen bij: Abu Pessoptimist