FvD en PVV: het moet maar eens afgelopen zijn met dat gelul over ‘mensenrechten’

PVV en Baudet’s Schorem voor Democratie hebben gisteren vóór een motie gestemd het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM) op te zeggen. Het EVRM is een verdrag waarin de mensen- en burgerrechten van Europese burgers worden geregeld. Het verdrag is bindend voor alle lidstaten van de Raad van Europa (niet van de EU, zoals her en der beweerd wordt). In het EVRM wordt o.a. bepaald dat niemand zonder eerlijk proces veroordeeld kan worden. Ook verbiedt het EVRM de toepassing van de doodstraf en het opleggen van dwangarbeid. In Nederland heeft het EVRM directe werking, wat betekent dat de rechter alle wetgeving en bestuur aan het EVRM moet toetsen.

Omdat je politieke tegenstanders niet zoals in de goede, oude tijd zonder vorm van proces tegen de muur kunt laten zetten, is de PVV al sinds jaar en dag tegen het EVRM. Ongetwijfeld is dat ook voor Baudet de belangrijkste overweging zich tegen het verdrag te keren. Een oproep het EVRM op te zeggen is niets meer of minder dan een oproep de staat het recht te geven mensen- en burgerrechten aan de kant te schuiven, precies wat je van neofascistische partijen als PVV en Schorem voor Democratie zou verwachten.

Voor het voorstel het EVRM in de prullenbak te gooien, kregen PVV en FvD de handen overigens niet op elkaar:

C_83N2zUAAIWTjx.jpg large
Met dank aan @petrakramer

En passant gooide Baudet er nog maar eens vier fascistische moties tegenaan. Voor twee van die moties kreeg hij steun van de VVD, een partij die om onduidelijke redenen betiteld wordt als ‘fatsoenlijk rechts’: