FvD doet niet mee in Zeeland

De partij die geen programma had voor menig gewest, Zeeland bijvoorbeeld – waar ook de lijsttrekker zijn snor tijdens de campagne drukte -, kan gaan janken dat ze niet mogen meedoen van de elite in de Gedeputeerde Staten van Zeeland.

Forum voor Democratie doet niet meer mee in de coalitieonderhandelingen voor een nieuw provinciebestuur. De huidige coalitiepartijen – CDA, VVD, SGP en PvdA – konden het niet eens worden met Forum voor Democratie. Vooral de ideologische en inhoudelijke verschillen waren onoverbrugbaar. Dat blijkt na een week van gesprekken onder leiding van pre-formateur Ad Schenk (CDA), oud- wethouder van Borsele. “Het afbreukrisico is te groot.”

Maandag heeft pre-formateur Ad Schenk vijf gesprekken gevoerd met de partijen. Daar is ook verslag van gedaan. Woensdag is er verder gepraat in een groepsgesprek. “Het was een intensief traject,” zei Schenk. Het eindadvies is samengevat in anderhalf A4-tje, maar ook in een uitvoerig eindverslag van 35 pagina’s. Vier relevante lijnen zijn volgens Schenk zichtbaar: CDA, VVD, SGP en PvdA hechten aan duidelijkheid ‘aan de voorkant. Bij FvD is dat minder het geval. “Zij kunnen of willen die duidelijkheid misschien niet bieden,” aldus Schenk.

Omroep Zeeland

Nu was het bij de Statenverkiezingen volstrekt duidelijk dat het Baudet ging om de Eerste Kamer, waar hij waarschijnlijk de grootste fractie krijgt, en niet om de provincies. Die bieden dan wel weer gelegenheid tot snotteren over uitsluiting.