Frans protest doodgeknepen, politieke crisis niet van de baan

Op 14 juni liepen er nog honderdduizenden betogers door de straten van Parijs, gisteren (5 juli) waren dat er nog een kleine vijftigduizend. Zijn de Fransen plots allemaal overstag gegaan voor de loi travail? Nee, zo eenvoudig ligt het niet.

We spoelen even terug naar een kleine twee weken geleden. Op 23 juni zou er opnieuw betoogd worden tegen de loi travail in de Franse hoofdstad. Maar in de vroege ochtend maakte de stad Parijs duidelijk dat de betoging zou verboden worden. Het regende toen verontwaardigde reacties. Een verbod voor een vakbondsbetoging, dat was geleden sinds 1962 en dus zo goed als ongezien. Het verbod werd door quasi het hele politieke spectrum verworpen als ondemocratisch en onnodig repressief.

Ter elfder ure zaten vertegenwoordigers van de vakbonden en Minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve bijeen om alsnog een compromis te bereiken. Dat compromis kwam er uiteindelijk in de vorm van betoging met een bijzonder sterk ingekort parcours. In totaal ging het om hooguit drie kilometer. Een klein rondje tussen Place de la Bastille en de Seine.

Althans, dat was de theorie. In praktijk was het een betoging die plaatsvond in een kooi. Alle toegangswegen tot de betoging van 23 juni waren hermetisch afgesloten door middel van metalen hekken, wie wou deelnemen moest door meerdere checkpoints. Bij die checkpoints werd iedereen gefouilleerd en gefilmd.

Sommige betogers werden tot zeven keer gefouilleerd. Al wie materiaal bij had dat op slechte bedoelingen kon wijzen – een zakmes, een sjaal of een glazen fles bijvoorbeeld – werd zonder pardon opgepakt. Tientallen individuen kregen ook een preventief betogingsverbod, een tactiek die de Franse politiediensten reeds toepassen sinds de klimaattop van december.

Een groep militanten van Nuit Debout werd nog voor ze konden deelnemen aan de betoging van 23 juni omsingeld door de politie. Urenlang werden ze vastgehouden ter hoogte van de Bourse du Travail, waardoor ze niet konden deelnemen aan het protest. Resultaat? De meest militante activisten waren afgeschrikt, opgepakt of hadden een betogingsverbod aan hun been. De opkomst was navenant laag. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be