Fragiele wapenstilstand tussen Israël en Hamas

De Palestijnse verzetsbeweging Hamas heeft gedreigd met raketaanvallen op Beersheva en Asjdod als Israël niet stopt met het bombarderen van burgerdoelen in Gaza. Sinds gisteren zijn tenminste zeven Palestijnen om het leven gekomen als gevolg van de aanhoudende Israëlische aanvallen op de Gazastrook.

De huidige escalatie is – zoals altijd – te wijten aan Israël, dat afgelopen zondag een undercover-operatie uitvoerde in de Gazastrook waarbij zeven Palestijnen werden gedood.

Vandaag voerde Israël een luchtaanval uit op het gebouw van het tv-station Al-Aqsa, dat door de aanval goeddeels verwoest werd. Hamas reageerde met het afvuren van een raket op Asjdod waarbij een Israëlische man om het leven kwam.

Eerder liet Al-Aqsa een video-opname zien van een Israëlische bus die werd opgeblazen met een antitankraket, net nadat een aantal Israëlische militairen uit het voertuig gestapt was, waarna de Israëlische propagandakanalen – waaronder het CIDI – onmiddellijk aan het hoaxen sloegen:

Inmiddels meldt Ha’aretz dat Israël en Hamas op verzoek van Egypte een staakt-het-vuren overeengekomen zijn. Waarschijnlijk zitten nóch Hamas nóch Israël te wachten op een verdere escalatie.

Hieronder de video van de raketaanval op de bus. Vergelijk met de hoax hierboven.