FNV en Extinction Rebellion gezamenlijk in actie bij Miljonairsfair

Gisteravond hebben de FNV en Extinction Rebellion elkaar ontmoet bij een blokkade van de zogenaamde Miljonairsfair (zo te zien in de RAI in Amsterdam).
Verbinding tussen de georganiseerde arbeidersbeweging en radicale klimaatactivisten kan niet genoeg aangemoedigd worden.

De FNV heeft ook een inschatting gemaakt van het bedrag dat de samenleving misloopt omdat inkomen uit vermogen en arbeid niet gelijk belast wordt. Een gelijke belasting van inkomen uit vermogen en arbeid en eerlijke belasting van bedrijven levert zo’n 18 miljard euro extra aan belastinggeld op. 

Tijdens de blokkade van de miljonairsfair wordt ook aandacht gevraagd voor de klimaatvervuiling. De rijkste één procent van de wereldbevolking stoot ongeveer twee keer zoveel CO2 uit als de armste vijftig procent. En door te investeren in fossiele industrie houden ze de klimaatvervuiling in stand. Jong: ‘Terwijl miljonairs een gigantische voetafdruk hebben omdat ze het zich simpelweg kunnen veroorloven, betalen mensen met lage- en middeninkomens de tol van een hoge energierekening door slecht geïsoleerde huizen. Die miljarden zouden bijvoorbeeld daarin geïnvesteerd kunnen worden.’

FNV

– Uitgelichte: Le charme de la bourgeoisie… Videostill van de miljonairfair een aantal jaren geleden.