Flikker op Rob de Wijk, je raaskalt

Rob de Wijk is ‘non-eksekjoetif dairector’ van het ‘The Hague Centre for Strategic Studies’ dat ie zelf heeft opgericht.
Eerder was hij verbonden aan Clingendael waar hij iets deed met oorlog en vrede in de wereld.

266px-Rob_de_Wijk Een week of twee terug schreef hij in de krant die ons de sharia-wijken en de jihad-belts gaf een stuk over ‘schreeuwende minderheden’ en dictaturen.
Het stuk maakte nogal wat los getuige de 268 reakties.
Omdat gezegd moet worden wat gezegd moet worden en ons bestaansrecht (en noodzaak) hem daarin zit dat dat elders juist veelal niet gebeurt en wij dat dan maar doen, wil ik toch wel even het een en ander kwijt over die De Wijk en zijn stukkie.

Maar we gaan eerst even een paar jaar terug in de tijd. In februari 2009 meldt 1Vandaag dat anderhalve week voor de invasie van het westen in Irak in maart 2003 (Balkenende had aan de massamoord op zo’n één miljoen Iraakse mensen namens Nederland zijn zegen gegeven) diezelfde Rob de Wijk op een bijeenkomst in Londen van hooggeplaatste figuren (waaronder de Britse minister van oorlog Hoon) gehoord heeft dat Irak helemaal geen massavernietigingswapens heeft.
U weet het nog: het was de smoes waarmee de voor westerse bedrijven zo winstgevende rooftocht ten koste van meer dan een miljoen doden gerechtvaardigd werd. U kunt zich vast ook nog wel oorlogsmisdadiger Blair herinneren met zijn gewauwel over ’45 minuten’ en Colin Powell in de VN veiligheidsraad met zijn buisjes waspoeder en gefotosjopte afbeeldingen. Hier trouwens hoe de voormalige verzetskrant haar partijtje meeblies om de oorlog te verkopen.
In die anderhalve week tussen die bijeenkomst waar Rob de Wijk hoorde hoe elke rechtvaardiging voor de aanstaande gruwel als sneeuw voor de zon wegsmolt en de daadwerkelijke invasie, heb ik hem niet gehoord.
Terwijl anderhalve week toch een hoop tijd is een flinke hoeveelheid stampij te maken in een poging de waanzin nog net op tijd te stoppen.
Misschien dat de persoonlijke carrière van iemand dan naar de knoppen is, maar wat het zwaarst is moet het zwaarst wegen en dat lijkt mij in het aangezicht van de honderdduizenden mensen, die nu wellicht nog geleefd hadden als iemand zijn mond open had gedaan op het moment dat zwijgen fout is, niet zo moeilijk.
Bovendien: is het niet zo dat je strafbaar bent als je wetenschap hebt van een beraamde misdaad maar daarover vervolgens stijf je waffel dicht houdt?
Laat niemand mij vertellen dat – zelfs met de kennis van toen om oorlogsmisdadiger Balkenende er maar even bij te halen – iemand met zelfs maar een sprankje besef van ‘goed’ en ‘kwaad’ niet kon zien dat hier iets misdadigs beraamd werd.

Het is met dit in gedachte dat ik me behoorlijk heb zitten te ergeren aan die De Wijk met zijn stukje over ‘schreeuwende minderheden’ in de voormalige verzetskrant.
Eerst krijgen we van de Wijk een lesje in democratie die volgens hem een kwestie is van ‘geven en nemen’ want anders ‘verkeert de democratie in een crisis.’
Nee: de democratie verkeert in een crisis op het moment dat we met zijn allen worden voorgelogen door politici en de overige temeies van het corporatisme omdat er een oorlog gecreëerd moet worden. Die democratie verkeert ook in een crisis wanneer mensen die aantoonbaar beter weten en zeker weet hebben van het feit dat de bullshit die dagelijks de huiskamers in geslingerd wordt vele maanden achtereen precies dat is, bullshit, maar stijf hun bek dicht houden.
In dat licht bezien is het op zijn zachtst gezegd tamelijk aanmatigend dat uitgerekend Rob de Wijk – wellicht in de hoop dat de meeste van zijn toehoorders kort van memorie zijn – ons de les leest over wat democratie volgens hem is.

Verder reduceert hij diezelfde democratie tot ‘als tachtig procent iets onzin vindt, dan is het onzin en moet de overige twintig procent zich gedeisd houden.’
Het simplisme in deze is stuitend van iemand die zich expert vindt op het gebied van complexe vraagstukken waar de wereld mee te maken heeft.
Maar misschien heeft De Wijk geen voorouders die te maken hebben gehad met de gruwelen van slavernij en racisme waardoor hij zich heel comfortabel voelt bij die tachtig procent van hem.

Maar het meest schandalige van deze meneer is zijn opvatting over mensen die terecht aanstoot nemen aan het feit dat op een attribuut van de roofadel waarmee nog jaarlijks rondgeparadeerd wordt afbeeldingen (geen kunst) staan die wel degelijk slavernij, kolonialisme en racisme verheerlijken en die getoond worden alsof het de normaalste zaak van de wereld is.
Dat zijn namelijk in de ogen van De Wijk… nazi’s.
Laat dit even bezinken: dit zegt dus iemand die jaren geleden, toen hij weet had van een onvoorstelbare, honderdduizenden onschuldige mensenlevens kostende misdaad die beraamd werd, zijn kiezen op elkaar hield.
Zo iemand maakt integere mensen die bereid zijn alles wat ze hebben in te zetten voor een betere en rechtvaardiger wereld uit voor… nazi’s.
Mensen die wél bereid zijn risico’s te lopen voor hun idealen van een betere wereld, mensen die niet zoals de de Wijkjes van deze wereld hangen aan de door moord en plundering verkregen ‘materiële genoegens des levens’ in de neoliberale gesel voor velen van deze planeet: nazi’s aldus de zelfbenoemde expert.
Je moet maar durven.
Nazi’s: de meest gewelddadige en vernielzuchtige soort wezens die er rondliepen en lopen. Vreedzame actievoerders die ervoor pleiten die koets in een museum ter educatie neer te zetten – en niet in een orgie van geweld te vernietigen zoals het vileine frame van De Wijk impliciet suggereert – uitmaken voor nazi’s. Wat een schandalig figuur.

Nou ie hem toch in zijn artikel genoemd heeft en de persoon in kwestie steeds vaker in de gelijkgeschakelde media wordt opgevoerd als ‘intellectueel’, wil ik nog wel een keer kwijt dat Thierry Baudet allerminst een intellectueel is.
Het is iemand die behalve dat ie op het niveau van een duurbetaalde en hatelijke stukjes schrijvende ‘volkszanger’ verkeert tevens iemand voor wie naar eigen zeggen (bijna precies een jaar gelden) er geen ‘onschuldige moslims’ bestaan.
Misschien kan De Wijk mij vertellen wie er ooit in dergelijk generaliserende termen voortdurend spraken over de joden….
Need I say more behalve dat Rob de Wijk beter op kan hoepelen? Nu het voor zovelen in Irak toch al te laat is, kan hij zijn waffel beter voortaan houden want hij raaskalt, is ergerlijk en ongeloofwaardig.