Felle protesten in Hongarije

Fidesz, de partij van premier Viktor Orbán van Hongarije, wil een internettaks invoeren. Op elke gigabyte dataverkeer zou 50 eurocent belasting komen. Dat gaf aanleiding tot rellen.

Dit weekend gingen betogers in Boedapest de straat op om hun woede te uiten. Een paar duizend mensen kwamen volgens de BBC samen bij het partijkantoor van Fidesz en hielden hun mobiele telefoons in de lucht. Maar daar bleef het niet bij: ze gooiden ook oude computer-apparatuur richting het Fidesz-gebouw.
(Bright)

Orbán is al jarenlang bezig Hongarije om te vormen tot in feite een eenpartijstaat. De EU heeft de ontwikkelingen laten begaan. Maar nu schijnt Orbán zijn hand overspeeld te hebben. Hij steunt Poetins politiek en heeft illegale gasleveranties aan Oekraïne stopgezet; op Krapuul is hier eerder over bericht. Zo ga je in tegen politiek-economische belangen van de VS en kun je door beruchte NGO’s gefinancierde demonstraties verwachten. Orbán komt natuurlijk terecht onder druk, maar het gebeurt niet op de eerste plaats vanwege zijn ondemocratische regime.