Feit: oorlogsretoriek veroorzaakt alleen maar meer geweld

cluster bom

Monsieur le Président,

Wat een buitengewoon roekeloze woordkeus was dat van u om in uw speech van zaterdagmiddag het voortdurend over een “oorlogsdaad” te hebben, uitgevoerd door een “terroristisch leger”. Letterlijk zei u:

“Wat gisteren is gebeurd in Paris en Saint-Denis is een oorlogsdaad, en tegenover een oorlog moet het land gepaste maatregelen treffen. Een daad die werd begaan door een terroristisch leger, Daesh (IS), tegen datgene wat wij zijn, een vrij land dat met de hele planeet praat. Een oorlogsdaad die werd voorbereid en gepland, van buitenaf, met interne steun die het onderzoek zal uitwijzen. Een daad van totale barbarij.” (deredactie.be)

David Van Reybrouck, de schrijver van dit stuk, fileert op een mooie manier de oorlogstaal die op dit moment wordt gebezigd door leiders in Europa. Hollande lijkt op G.W. Bush na 9/11 en we weten allemaal wat dat voor gevolgen heeft gehad. Ook Rutte doet een duit in het zakje.

Ik snap er helemaal niks van. ‘We’, het Westen, bombardeert het Midden Oosten al jaren plat, levert wapens, zorgt voor financiering, training, en dat is geen oorlog? Volgens mijn begrippenboek toch wel.

Er zijn mensen die verbaasd zijn dat dit is gebeurd, snap ik ook niet. Als je andere landen plat bombardeert, dan kun je wachten op tegenacties. En ja, die komen dan in je eigen huis of tuin, zoals de VS burgers meemaakten op 9/11.

Ik vind het vreselijk wat er allemaal gebeurt in de wereld en alles draait maar om één ding, geld en macht. Het Westen heeft olie en andere grondstoffen nodig, dus de landen die dat hebben en niet doen wat het Westen olv de VS zegt, krijgen ‘bezoek’. Dat bezoek met troepenmachten, drones en bommen, heet voor mij oorlog. Je kunt het vredesmissies noemen, hulpacties, maar het is gewoon ordinaire oorlog. Halen wat niet van jou is.

Wat ik helemaal niet snap is dat zoveel mensen zichzelf, hun kinderen, hun echtgenoten opofferen voor mensen die deze hele oorlogsindustrie aan de gang willen houden. De Wapenindustrie is zo groot, dat ze zonder problemen offers kan vragen van gewone mensen. De mensen die aan de touwtjes trekken, lopen geen enkel risico, die kijken alleen naar wat ze nog meer binnen krijgen. Ten koste van levens van anderen.

Overigens die domme Rutte, lekker handig voor een handelsland om zijn burgers zo in de kijkerd te zetten. Dat stonden ze al bij sommige groepen, maar nu helemaal. Ik zou maar een andere taal leren dan een Europese, want als reizend mens kun je de klos zijn als je groeperingen tegenkomt die het eens zijn met IS, of Daesh, zoals ze daar ook worden genoemd (Daesh, an adapted acronym of their Arabic name – Dawlat al-Islamiyah f’al-Iraq w Belaad al-Sham – is similar to another Arabic word – das – which means ’to trample down’ or ‘crush’, which could therefore be the source of their dislike.)

Hier nog een ander stuk over hoe deze mensen te noemen. Ik ben niet voor mensen die anderen terroriseren, maar dat maakt dat ik ook niet voor de Westerse activiteiten ben over de hele wereld en de laatste tijd met name in het Midden Oosten. Als ‘we’ eens stoppen met plat bombarderen van landen, dan hebben we ook geen vluchtelingen ‘probleem’.