Faust Moszkowicz

Bram Moszkowicz komt tegenwoordig als zielepoot in het nieuws. Een oude column van mij handelt over de ex-advocaat. In een niet zo ver verleden bezondigde ik me aan schrijven in het genre. Overigens zijn de columns na een restyling van de website waarvoor ik ze schreef in het virtuele niets verdwenen: error 404 dus.

Goethes Faust hoort tot de klassiekers van de wereldliteratuur. Het verhaal gaat over een dokter die een pact met de duivel sluit. Daardoor kan deze dr. Faustus beschikken over een bovenmenselijke kennis. Bovendien vindt hij de allermooiste vrouw ooit, Helena van Troje, aan zijn zijde. Faust geniet uiteraard met volle teugen van zijn geweldige leven. Maar na enkele jaren komt de duivel zijn ziel opeisen, nadat Faust zijn moment van ultiem geluk heeft beleefd, zoals is afgesproken. Dan is het uit met de pret.

Een vergelijking van de tragedie van Bram Moszkowicz met Goethes creatie ligt voor de hand. De jurist mocht weliswaar willen dat hij zich kon meten met Faust in zijn goede tijden, maar we zitten in Nederland, een klein land. Drama’s houden er gelijke tred mee. Zowat alles heeft hier kleine proporties. Een uitzondering is dat de Nederlanders groot zijn geschapen. Daarom schatten velen hier ons hoger in dan anderen. Maar nogal wiedes is dat onze lengte niets te maken heeft met grootheid in andere opzichten.

In de Nederlandse verhoudingen heeft de roem van Moszkowicz in ieder geval mythische dimensies bereikt. Hij was kenner van de wet bij uitstek. Hij kon spelen met de regels. Daarnaast vond hij een schone vrouw aan zijn zijde. Eva kan vanzelfsprekend in de verste verte niet in de schaduw van Helena staan, maar goed, we hebben het hier over het ordinaire Nederlandse niveau van golddiggers.

Onze Nederlandse Faust, Moszkowicz dus, had een pact gesloten met Vrouwe Fortuna, de beschermster van de gelukzoekers. Jarenlang deerden aanvallen de jurist niet. Als een glibberige aal glipte de advocaat steeds door de mazen van de wet. Toen de beschuldiging van maffiamaatje hem ten deel viel, spande het er even om, doch door het gerechtshof werd die in hoger beroep als onrechtmatig aangemerkt.

Maar nadat eerst Eva hem had verlaten, heeft uiteindelijk ook Fortuna zich van hem afgekeerd. Moszkowicz is advocaat af. Ik vraag me af wat er van de ex-advocaat zal worden. Kom ik hem over een paar jaar tegen bij de Voedselbank? Of schrijft hij zijn memoires met feiten over zijn relaties met Holleeder en andere maffiosi en geniet hij rustig verder in een van de vele belastingparadijzen?