Fascistische trollen jagen blogger van internet

Het trollenleger van de fascistische haathoaxer Wierd Duk heeft blogger Ikje Ergens van internet gejaagd. Gisteren gaf Ikje aan te stoppen met zijn onderzoekswerk:


Ikje documenteert extreemrechts en doet dat buitengewoon grondig. Daarbij worden prominente fascisten als Wierd Duk niet gespaard. Uiteraard leidt dat er met enige regelmaat toe dat Duk zijn trollenleger op Ikje afstuurt. Vervelend, maar te overzien want Ikje opereert anoniem. Onlangs verhoogde Duk echter de inzet door op Twitter te beweren dat hij de identiteit van Ikje Ergens had achterhaald. Daarmee liep Ikje het risico dat hij serieus zou worden bedreigd – of erger.

Hoewel Ikje het in zijn verklaring wat probeert te verhullen (wat ik hem niet kwalijk neem), is het natuurlijk duidelijk wat de aanleiding is er de brui aan te geven. Ikje Ergens is gestopt als gevolg van een intimidatieactie van Wierd Duk. Het heeft niet zoveel zin mensen als Ikje te bedanken voor hun goede werk om daarna over te gaan tot de orde van de dag. Die ‘dankjes’ zijn ongetwijfeld goed bedoeld, maar ze helpen Ikje niet en ze zullen ook niet voorkomen dat straks wéér iemand het slachtoffer wordt van het extreemrechtse trollenleger. Voor sommigen – zoals ondergetekende – maakt het niks uit. Anderen zijn om uiteenlopende redenen een stuk kwetsbaarder. Tijd om na te denken over methodes om mensen online te beschermen. En vooral tijd zélf de handschoenen uit te doen.