Fascisme in Europa: een derde van Polen is nu een homovrije zone

Bijna 100 Poolse gemeenten hebben zich inmiddels de status van ‘homovrije gemeente’ (of ‘LGBT-vrije gemeente’) aangemeten. Daarmee is éénderde van het Poolse grondgebied inmiddels ‘homovrij’. Of in de termen die men in Polen hanteert “ontdaan van de LGBT-ideologie”. 

Het bestuur van homovrije gemeeenten zegt toe geen financiële steun meer te verlenen aan NGO’s die opkomen voor de rechten van de LGBT-gemeenschap. Ook tolerantie t.a.v. die gemeenschap wordt door de betreffende gemeenten officieel ontmoedigd.

In december vorig jaar nam het Europees parlement een resolutie aan waarin het anti-LGBT beleid van Polen veroordeeld werd. Geholpen heeft dat overigens niet: het ‘homovrije’ gebied groeit nog steeds,

Kaart van het ‘homovrije’gebied in Polen

Hoofdverantwoordelijke voor deze ontwikkeling is de intens reactionaire Poolse regeringspartij PiS. Partijleider Jaroslaw Kaczyński  haalde in augustus vorig jaar nog uit naar Pride-parades als “een reizend circus dat in verschillende steden opduikt om te provoceren en vervolgens te  janken”. Volgens Kaczyński moeten Pride-parades “ontmaskerd en “weggegooid” worden.

Overigens maken de eveneens homofobe partijen Forum voor Democratie en SGP samen met PiS deel uit van de ECR-fractie in het EP.

Bron: Pink News