Farmaceutisch bedrijf draait prijsverhoging medicijn terug na storm op sociale media

Het farmaceutische bedrijf  Turing Pharmaceuticals draait de prijsverhoging van een medicijn dat gebruikt wordt door mensen die lijden aan een slecht functionerend immuunsysteem terug. Gisteren werd bekend dat het bedrijf de prijs van het medicijn met niet minder dan 5000% verhoogd had, van 12 euro tot maar liefst 666 euro. Op sociale media stak een storm van protest op en de Democratische presidentskandidaten Hillary Clinton en Bernie Sanders spraken schande van deze absurde prijsverhoging.

Vandaag werd bekend dat het bedrijf onder de druk bezweken is en de prijsverhoging terug gaat draaien.  Turing Pharmaceuticals wilde niet zeggen wat de nieuwe prijs gaat worden, alleen dat de winstmarge klein zou zijn, wat bij mij persoonlijk alle alarmbellen doet rinkelen.  Straks blijkt dat het bedrijf een prijsverhoging van 3000% als een aardig compromis beschouwt. Cap2images

Het medicijn, Daraprim, wordt gebruikt ter bestrijding van toxoplasmose, een ziekte die vooral voorkomt onder mensen wiens immuunsysteem aangetast is door bijvoorbeeld AIDS of chemotherapie. In tegenstelling tot hetgeen we gisteren melden is het géén specifiek AIDS medicijn. Dank aan @SIGILUX, die ons daar op wees.

Bron: The Independent