Eye on Palestine Antwerpen: van Anja Meulenbelt tot Palestijnse films

De 6de editie van Eye on Palestine Arts & Film Festival brengt opnieuw een prikkelende mix van toonaangevende Palestina-gerelateerde films en kunst. Het festival gaat door in Antwerpen van 7 tot 12 mei.

De editie in Gent is net afgelopen in Antwerpen opent het festival op 7 mei met het nieuwe boek van Anja Meulenbelt, ‘Kwart over Gaza’.

Anja Meulenbelt (1945) is schrijfster, activiste en voormalig lid van de Eerste Kamer. Ze komt al meer dan twintig jaar regelmatig in de Gazastrook, en heeft meerdere boeken over Israël/Palestina geschreven, waaronder ‘Oorlog als er vrede dreigt’.

Kwart over Gaza
In haar nieuw boek vind je geen beschrijving van het laatste conflict, geen geschiedenis van het gebied, geen verhalen en getuigenissen. Gaza en Palestina in het algemeen heeft de auteur zelf erg veranderd.

Meulenbelt brengt in haar boek een grondige analyse van begrippen als zionisme, antisemitisme, holocaust en islamofobie. De verandering van hun betekenis in de loop van de tijd en het verband tussen al deze termen. Het is prachtig hoe ze de evolutie van het begrip holocaust beschrijft en het gevecht om de inhoud ervan .

De veel voorkomende vraag: ‘Hoe is het mogelijk dat een volk dat zoveel geleden heeft, dat allemaal de Palestijnen nu aandoet ‘ leidt bij Anja Meulenbelt naar een onderzoek over collectieve trauma’s, van de joodse Holocaust tot de Palestijnse Nakba.

Gaza als openluchtgevangenis is volgens Meulenbelt momenteel de meest extreme vorm van het zionisme, het is een misdaad. Hoe moet je dergelijke misdaad benoemen vraagt ze zich af. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be