Extreemrechtse FPÖ eist ontslag kritische journalist

De extreemrechtse Oostenrijkse regeringspartij FPÖ eist het ontslag van Armin Wolf, een journalist die werkt bij de publieke omroep ORF. Wolf waagde het kritische vragen te stellen aan Harald Vilimsky, de lijsttrekker van de FPÖ voor de Europese verkiezingen.

Tijdens een interview stelde Wolf Vilimsky een vraag over een poster van de jeugdafdeling van de FPÖ. Daarop staat een Oostenrijks stel in traditionele klederdracht, omringd door een aantal duistere figuren die overduidelijk migranten voor moeten stellen. Wolf vergeleek die poster met een antisemitische illustratie uit het nazitijdschrift Der Stürmer. Vilimsky ontplofte en kondigde aan dat deze opmerking ‘gevolgen’ zou hebben voor Wolf.

Wolf zelf verdedigde op zijn blog de vergelijking. Politici moeten tegen kritische vragen kunnen. Zo niet, dan ben je ongeschikt voor het vak. Dat Vilimsky claimt niet verantwoordelijk te zijn voor de betreffende poster is volgens Wolf een lachertje: Vilimsky is als partijsecretaris medeverantwoordelijk voor alles wat de afdelingen van de FPÖ uitspoken.

Wolf’s chef heeft inmiddels gezegd dat geen haar op zijn hoofd eraan denkt Wolf te ontslaan: “Ik laat me door zo’n partijfunctionaris niet vertellen wie er bij ons vragen stelt”.  Wolf heeft ook de steun van de journalistenvakbond. Volgens voorzitter Frank Überall laat dit voorval vooral zien hoe weinig rechtspopulisten ophebben met de vrijheid van meningsuiting: “gar nichts”.

Bron: Zeit Online

Afbeelding: Armin Wolf. By Manfred Werner – Tsui – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15037980