Advocate bedreigd, spoor leidt naar extreemrechtse politie-agenten

Een advocate uit Frankfurt heeft een fax ontvangen waarin gedreigd wordt haar twee jaar oude dochtertje te vermoorden. De brief is ondertekend door “NSU 2.0”, een verwijzing naar de fascistische organisatie NSU die tussen 2000 en 2007 negen migranten en een politie-agente vermoord heeft. Het spoor leidt naar….de politie.

Als advocate behartigde Seda Basay-Yildiz de belangen van de slachtoffers van de NSU. Dat leverde haar – voorspelbaar – de nodige bedreigingen op, maar de fax die ze op 3 augustus j.l.  ontving was nog even van een ander niveau dan de gebruikelijke nazibagger:

Miese Türkensau! […] Verpiss dich lieber, solange du noch lebend rauskommst, du Schwein! Du machst Deutschland nicht fertig. Als Vergeltung […] schlachten wir deine Tochter“ – „NSU 2.0“

Het dreigement haar net twee jaar oude dochtertje te vermoorden deed Basay-Yildiz besluiten naar de politie te stappen. Dat leverde interessante resultaten op:

Nog maar kort geleden was het privé-adres van de advocate, dat als geheim was geclassificeerd, zonder aanwijsbare reden in het politiesysteem opgeroepen. Het adres van Basay-Yildiz werd expliciet vermeld in de dreigbrief. Het spoor leidde de onderzoekers naar de computer van een politie-agente in Frankfurt. Nadat de onderzoekers de harde schijf en de mobiele telefoon van de politieagent geconfisqueerd hadden, ontdekten ze een chatgroep met vier andere politieagenten. In deze WhatsApp-chat wisselden de betrokkenen felle extreemrechtse en opruiende {volksverhetzende] berichten uit. Ook de kantoren en privéruimten van de vier collega’s werden doorzocht. Daarbij werden hun telefoons en computers in beslag genomen.

Het is bepaald niet de eerste keer dat (delen van) het Duitse politie-apparaat, de Bundeswehr en/of de veiligheidsdiensten in verband worden gebracht met extreemrechts. De contacten van de veiligheidsdiensten met de oorspronkelijke NSU waren zelfs zó doorzichtig dat de leiding van het Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV) zich genoodzaakt voelde compromitterende stukken te vernietigen toen de media het balletje aan het rollen brachten.

Bron: Belltower