Extreem weer maakt voedselproductie meer onderhevig aan schokken

De toename van extreem weer zorgt voor meer plotse schokken in de voedselproductie. Arme landen worden het meest getroffen door dalingen in de productie van belangrijke gewassen, maar ook de westerse wereld blijft niet buiten schot.

Volgens een nieuw Brits-Amerikaans rapport dat de veerkracht van het globale voedselsysteem met betrekking tot extreme weersomstandigheden in kaart brengt, zal de instabiliteit in de voedselproductie de komende twee decennia sterk toenemen.

Door de toename van extreem weer, een gevolg van de klimaatopwarming, zullen schokken in de wereldwijde voedselproductie tegen 2040 tot drie keer meer voorkomen, waarschuwt het rapport.

Waar een terugval van vijf tot zeven procent van de vier belangrijkste gewassen, rijst, maïs, soja en tarwe momenteel een keer per eeuw voorkomt, zal dat binnen 25 jaar om de dertig jaar zijn.

Zo’n terugval in de productie treft in eerste instantie mensen in ontwikkelingslanden die de voedselprijzen zullen zien stijgen en zo nog meer in armoede worden geduwd.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be