Extinction Rebellion Amsterdam houdt die-in op UvA als onderdeel van nationale actie

Gisteren zijn honderden studenten een symbolische dood gestorven op universiteiten door het hele land, waaronder meer dan 50 in het hoofdgebouw van de UvA. Dit om aandacht te vragen voor de fatale gevolgen van klimaat ontwrichting. Studentengroepen binnen Extinction Rebellion Nederland roepen zo hun universiteiten op om tegen klimaatverandering te handelen. Dit gebeurde simultaan op universiteiten en hogescholen door het hele land, waaronder in Nijmegen, Groningen, Amsterdam, Delft, Leiden, Den Haag, Maastricht en Utrecht. De acties zijn onderdeel van de Internationale Week van de Rebellie die in meer dan 80 steden in 33 landen tegelijkertijd plaatsvindt.

“Onze universiteiten zouden ons moeten voorbereiden op de toekomst door ons de handvaten te geven die nodig zijn om de klimaatcrisis aan te pakken. Universiteiten hebben een groot potentieel om een actieve, leidende rol aan te nemen in de verandering die nodig is om de ecologische crisis aan te gaan. Op dit moment doen ze simpelweg niet genoeg. We willen dat ze hun verantwoordelijkheid nemen.” vertelt Chiara Arena van Extinction Rebellion Amsterdam.

Tijdens de die-ins richten de studentengroepen zich specifiek tot universiteiten en hogescholen wiens plicht het is om duidelijk en zonder vooringenomenheid de feiten te verkondigen. De studentengroepen eisen van hen vier dingen. Namelijk om een klimaatcrisis te verkondigen naar de samenleving toe, om klimaatneutraal in 2025 te zijn (inclusief door investeringen uit de fossiele brandstof industrie te halen), om de klimaatcrisis een plek te geven in alle curricula en als laatste om studenten te steunen in hun strijd.

Extinction Rebellion is een beweging die eind 2018 in het Verenigd Koninkrijk is ontstaan en sindsdien wereldwijd is verspreid. In Nederland eisen wij van de overheid dat zij de waarheid vertelt over de ecologische crisis, maatregelen neemt om CO2 neutraal te zijn in 2025 en een Deltaplan voor het klimaat maakt. Dit is een concreet gemaakt en gefinancierd plan waarin de nodige maatregelen staan uiteengezet. Om te waken over dit plan eist Extinction Rebellioneen burgerkamer die hier toezicht op houdt. Rechtvaardigheid informeert de vierde en laatste eis van Extinction Rebellion, die stelt dat de kosten voor de energietransitie gedragen moeten worden door de grootste vervuilers.

Er zijn honderden diersoorten die dagelijks uitsterven als gevolg van de zesde massa extinctie, waar wij als mens verantwoordelijk voor zijn. We zitten midden in een ecologische crisis en de consequenties van klimaatverandering worden al gevoeld door vele mensen op aarde. Wij eisen daarom actie van universiteiten, de politiek en het bedrijfsleven.

  • Persbericht van Extinction Rebellion Amsterdam