Explosie in Russisch viruslaboratorium

In een Russisch viruslaboratorium heeft gisteren een gasexplosie plaatsgevonden. Na de explosie brak er brand uit. In  het laboratorium zijn o.a. Ebola- en pokken-stammen opgeslagen. Volgens de autoriteiten was de brand snel onder controle, hoeven we ons nergens zorgen over te maken en kan iedereen rustig gaan slapen.

In het Vector-lab werd vroeger onderzoek verricht naar biologische wapens. Tegenwoordig is het een medisch researchcentrum. Het is één van de twee centra waar het pokkenvirus is opgeslagen.

Dankzij intensieve vaccinatieprogramma’s is het pokkenvirus uitgeroeid. Pokken is een uitermate besmettelijke en dodelijke ziekte. In Europe maakte de ziekte nog tot diep in de 19e eeuw veel slachtoffers. Zo’n 30% van de besmette personen overleefde de ziekte niet. Tijdens een epidemie in de 17e eeuw overleden in Engeland dagelijks 1000 mensen aan de ziekte.

Pokken had met name ernstige gevolgen voor volkeren die over geen enkele weerstand tegen de ziekte beschikten. Toen de Spanjaarden in de 16e eeuw naar Zuid-Amerika voeren namen ze ook het pokkenvirus mee. Naar schatting kwam tussen de 60 en de 90% van de Inca’s om het leven door het virus. De overlevenden waren zozeer verzwakt dat ze niet meer in staat waren weerstand te bieden aan de Spanjaarden. De Azteken ondergingen hetzelfde lot, evenals een groot deel van de Noord-Amerikaanse indianenstammen, met name in het gebied rond de Missouri.

De Britten hebben het pokkenvirus zelfs bewust ingezet als biologisch wapen. Britse troepen die onder leiding stonden van Sir Jeffrey Amherst voorzagen de plaatselijke indianenstammen in Pennsylvania, Noord-Amerika, van dekens die met pokken besmet waren.

Al te ongerust hoeven we ons niet te maken, een scenario als in Stephen King’s The Stand is onwaarschijnlijk. Aan de andere kant: in het verleden zijn er na ongelukjes in laboratoria diverse lokale uitbraken van pokken en miltvuur geweest, dus wie weet wat de omwonenden te wachten staat.

Bron: de Guardian

Uitgelichte afbeelding: By Photo Credit: James GathanyContent Providers(s): CDC – This media comes from the Centers for Disease Control and Prevention’s Public Health Image Library (PHIL), with identification number #2674.Note: Not all PHIL images are public domain; be sure to check copyright status and credit authors and content providers., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=367791