Europese boerencrisis: over oorzaken en oplossingen

Op 7 september komen de Europese landbouwministers en Eurocommissaris Hogan in Brussel bijeen voor een speciale zitting over de prijsontwikkeling in de zuivel- en varkensvleessector. Aanleiding zijn de toenemende financiële problemen en acties van melkveehouders, rundveefokkers en varkensboeren. De boeren en hun organisaties wijzen op de prijsdruk in de ketens, het wegvallen van de melkquota, de afgenomen afzet door de Russische boycot en de crisis in China, en de concurrentieverschillen tussen de EU-lidstaten als oorzaken. Maar wat voor oplossingen worden aangedragen voor de problemen?

Sinds 2014 voeren Franse boeren en tuinders geregeld harde actie uit protest tegen te lage inkomens en te hoge bedrijfskosten. Ze vinden dat ze onevenredig worden benadeeld door verwerkende industrie en retailers (prijsdruk), overheid (belastingen, werkgeversbijdragen en duurzaamheids- en milieueisen) en goedkopere importen uit het buitenland (wegens ´valse´ concurrentie binnen de EU).

Vanaf 10 mei namen de acties in Frankrijk in aantal, schaal en heftigheid toe. Op die datum startte de blokkade van enkele slachterijen met als inzet verhoging van de boerderijprijzen. In de nacht van 21 op 22 juni volgde de blokkade van zo´n 200 Franse supermarkten door kwade melkveehouders, varkenshouders en andere agrariërs. Een indringend protest tegen de prijsdruk door de elkaar beconcurrerende supermarkten waardoor de boeren hun melk, vlees en groente/fruit alleen onder de kostprijs kwijt kunnen.

Verder lezen bij de bron van dit artikel, Supermacht.