Europees Parlement steunt mensenrechtenverdedigers in Guatemala

Tussen januari en november 2016 registreerde de mensenrechtenorganisatie UDEFEGUA in Guatemala 14 moorden en 7 pogingen tot moord op verdedigers van de mensenrechten in het land. Daarnaast registreerde de organisatie ook 223 agressies. Er wordt gevreesd voor een escalatie van aanvallen en criminalisering, tegen zij die opkomen voor de mensenrechten, geweld dat niet behoorlijk door de autoriteiten aangepakt wordt.

Dit jaar zijn alweer 2 moorden te betreuren op verdedigers van mensenrechten: Laura Leonor Vásquez Pineda en Sebastián Alonso Juan.

Maar ook in het kader van gerechtelijke onderzoeken rond corruptie en transitiejustitie wordt een campagne van bedreigingen en laster ontketend. Dit is onder meer het geval in processen tegen voormalige militairen die zich schuldig hebben gemaakt aan ernstige geweldpleging tegen de mensenrechten tijdens het intern gewapend conflict. Daarbij worden zelfs advocaten en de bevoegde rechters niet gespaard. Zelfs de Colombiaanse jurist Iván Velásquez, voorzitter van de Internationale Commissie tegen de Straffeloosheid in Guatemala (CICIG), krijgt beschuldigingen te verduren in deze vuile campagne.

Het is duidelijk dat de geloofwaardigheid en de onafhankelijkheid van het gerechtelijk systeem in Guatemala op het spel staan.

Civiele maatschappij mobiliseert
Het Europees Parlement kwam op 16 februari in Straatsburg bijeen voor haar plenaire vergadering. Er werd intensief werk geleverd om een dringende resolutie rond de zaak Guatemala op de agenda te krijgen.

Organisaties zoals OMCT (Wereldorganisatie tegen Foltering), CIFCA (Europees Netwerk van ngo’s voor Centraal-Amerika en Mexico), Amnesty International, Act Alliance EU (Koepel van de Protestantse Noord-Zuid ngo’s), Grupo Sur, CIDSE (Koepel van de Katholieke Noord-Zuid ngo’s), Oxfam International, PBI (Internationale Vredesbrigades), Wereldsolidariteit, Broederlijk Delen, Forum Syd (Zweeds Centrum van NGO’s voor de Ontwikkeling), Europees Netwerk van Oscar Romero Comités, Trocaire (de Ierse Katholieke Noord-Zuid ngo), We effect (Zweeds Coöperatief Centrum), SAL (Solidaridad con América Latina) en nog vele anderen richtten zich tot de Europarlementariërs.

Grote meerderheid steunde de resolutie

De resolutie werd goedgekeurd en de staat Guatemala werd op de vingers getikt. Maar Marina Albiol, van de fractie Europees Unitair Links/Noords Groen Links (GUE/NGL) verklaarde dat “bezorgdheid tonen niet voldoende is, want de verantwoordelijkheid van de Europese Unie is duidelijk. Er bestaat een verband tussen de aanwezigheid van de multinationals en de aanvallen op de verdedigers die weerstand bieden en die mobiliseren tegen de hydro-elektrische projecten. Dat zien we in de gevallen van Pojom II en Renace. En ook in de mijnbouwprojecten zoals Fenix en dat van de Franse petroleummaatschappij Perenco.” (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be