Europees parlement roept lidstaten op tot wapenembargo Saoedi Arabië

Vandaag stemde het Europees Parlement voor een Europees wapenembargo tegen Saoedi Arabië vanwege schendingen van het internationaal humanitair recht in Jemen. “Hoewel de resolutie niet bindend is, is het toch een niet te negeren oproep aan de EU lidstaten om hun wapenexport naar het Saoedisch regime te staken”, stelt Bram Vranken woordvoerder van Vredesactie vzw.

De oorlog in Jemen eist volgens een recent rapport van de Verenigde Naties (VN) een zware tol van de burgerbevolking. Saoedische bombardementen hebben geleid tot een schaarste van drinkbaar water en toegang tot gezondheidszorg. Sinds het begin van de Saoedisch geleide interventie zijn er al meer dan 6000 onschuldige slachtoffers gevallen.

Het Europees Parlement stemde vandaag voor een wapenembargo tegen Saoedi-Arabië. “Hoewel de resolutie niet bindend is, zet het de Europese lidstaten onder druk om hun wapenexport naar het Saoedisch regime te staken. Het Europees Parlement zendt hiermee een krachtig signaal uit”, stelt Bram Vranken woordvoerder van Vredesactie vzw. “De bal ligt nu in het kamp van Federica Mogherini die het initiatief moet nemen voor een bindend embargo”, aldus Vranken. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be