Europees Parlement behoudt ‘nieuwe’ ISDS in TTIP

Gisteren werd, tussen de bedrijven van het grote Griekse drama door, het TTIP met een (schijn) aangepast ISDS ons door de strot geduwd.

Het Europees Parlement heeft zijn advies aan de onderhandelaars van de Europese Commissie over het TTIP-handelsverdrag goedgekeurd met een ruime meederheid. Een compromis over het ISDS-mechanisme werd zo vaag opgesteld dat de onderhandelaars er alle kanten mee uit kunnen.

Tussen de debatten door over de Griekse crisis heeft het Europees Parlement ook gestemd over het rapport van de parlementaire Commissie Internationale Zaken (INTA-Commissie) inzake het vrijhandelsakkoord TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) met de VS. Die stemming was oorspronkelijk gepland voor 10 juni 2015 maar werd toen uitgesteld.

De campagne van de civiele maatschappij tegen dit verdrag, meer bepaald tegen het ISDS-mechanisme1 in dit verdrag, neemt toe. Maar de conservatieve fractie (waarvan de N-VA lid is) blijft volledig achter dit verdrag staan, samen met de fractie van de Europese Volkspartij (waar CD&V en CDH bij horen en de liberale fractie (met VLD en MR).

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

De Nederlandse Eurofracties stemde als volgt:

D66 stemde voor ISDS dat geen ISDS mag heten en voor de TTIP-resolutie. Lees hun toelichting (geen woord over ISDS daar…)
VVD stemde voor ISDS dat geen ISDS mag heten en voor de TTIP-resolutie.
CDA stemde voor ISDS dat geen ISDS mag heten en voor de TTIP-resolutie.
SGP stemde voor ISDS dat geen ISDS mag heten en voor de TTIP-resolutie.
ChristenUnie stemde voor ISDS dat geen ISDS mag heten en voor de TTIP-resolutie. Lees hier hun stemverklaring.
PVV onthield zich van stemming over ISDS en stemde tegen de TTIP-resolutie.
PvdA, SP, GroenLinks en Partij voor de Dieren stemden tegen ISDS en tegen de TTIP-resolutie.