Europeanistisch links, of de toekomst van een illusie

“De onomwonden capitulatie vanwege Syriza en hun onderhandelaars leidt het einde van een dure droom in, die links nu al zo’n vijftig jaar in een staat van wereldvreemde ignorantie houdt. Die droom laat zich best samenvatten in het begrip ‘progressief Europeanisme’, of de gedachte dat we niet meer of minder Europa nodig hebben, maar een ‘ander Europa'”.

(….)

Het failliet van het links Europeanisme openbaart zich met volle omvang in de Griekse capitulatie. Tsipras’ hardnekkige eurofilie en weigering om terug naar de Griekse munt te keren hebben nu catastrofale gevolgen. Dit duidt echter niet alleen op een probleem bij linkse Europeanen, maar tevens op een fatale denkfout binnen hedendaagse links an sich. De Engelse essayist Tariq Ali stelde keer op keer dat het grote probleem is dat Europees links – zij het in zijn Griekse, Franse of Duitse versie – zich niet kan voorstellen dat een terugkeer naar nationale soevereiniteit geen regressie is naar een donker tijdperk vol met chauvinistische wensdromen, maar de enige manier om op heden een democratisch Europa te verzekeren.

“Het is geen kwestie van het ‘progressieve’ internationalisme van de EU tegen het ‘regressieve’ nationalisme van de lidstaten,” stelt Ali “maar een kwestie van soevereine staten tegen koloniale overheersers. Dat is een fundamentele waarheid.”

(Lees het geheel bij de bron van dit artikel)

Via: dewereldmorgen.be