Europa stopt met bouwen van steenkoolcentrales

De Europese stroomproducenten zijn overeengekomen om geen steenkoolcentrales meer te bouwen na 2020. Enkel de Poolse en Griekse producenten weigeren de vuile energiebron helemaal af te zweren.

Steenkool is de meest vervuilende van de fossiele brandstoffen. De verbranding produceert naast grote hoeveelheden CO2 ook zwaveldioxide, stikstofoxide en fijnstof. Daarom komen er in Europa geen nieuwe centrales meer, belooft Eurelectric, de koepel van 3.500 stroomproducten met een gemeenschappelijke waarde van 200 miljard euro.

“De elektriciteitssector investeert nu al op grote schaal in innovatieve oplossingen om een CO2-neutrale stroomproductie tegen 2050 te halen”, stelt Eurelectric in een gemeenschappelijke verklaring. “De sector neemt zich voor na 2020 geen nieuwe steenkoolcentrales meer te bouwen.”

De intentieverklaring wordt gesteund door alle Europese leden van Eurelectric. Enkel de Poolse en Griekse producenten weigeren de vuile energiebron helemaal af te zweren.

Kans

De stroomproducenten zien in de CO2-arme economie een enorme opportuniteit: naarmate meer sectoren hun uitstoot terugdringen, kan elektriciteit een grotere rol spelen als energiebron. Het schoolvoorbeeld zijn elektrische auto’s als alternatief voor vervuilende diesel- en benzinewagens.

“De sector is vastbesloten de energietransitie te leiden en die belofte ook kracht bij te zetten met concrete daden”, zegt António Mexia, voorzitter van Eurelectric. “Nu de stroomproductie steeds schoner wordt, zijn elektrische technologieën de voor de hand liggende keuze om systemen op basis van fossiele brandstoffen te vervangen, bijvoorbeeld in de transportsector.” (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be