Europa ondergaat reeds gevolgen klimaatverandering

Europa wordt in 2017 al geconfronteerd met een stijgende zeespiegel en steeds extremer weer zoals hittegolven, overstromingen, droogte en stormen als gevolg van de klimaatverandering. Dat is de conclusie van een globaal onderzoek van het Europees Milieuagentschap.

Het European Environment Agency EEA heeft een aantal prognoses opgesteld over de gevolgen van de klimaatverandering tot 2050 of zelfs tot het einde van deze eeuw. De klimaatverandering laat zich echter nu reeds voelen in Europa, stelt het EEA vast in zijn rapport Climate change, impacts and vulnerability in Europe 2016. Die verandering heeft al ernstige gevolgen voor de ecosystemen, de economie en de volksgezondheid in de EU.

De neerslagpatronen veranderen waardoor natte regio’s in Europa nog natter worden en droge regio’s nog droger. Het volume van gletsjers en sneeuwbedekking neemt af. Tegelijkertijd nemen de extremen toe, zowel qua frequentie als qua intensiteit: hittegolven, zware neerslag en droogte.

De Europese regio’s die het zwaarst zullen lijden, zijn Zuid- en Zuidoost-Europa. Daar is nu al sprake van steeds meer hittegolven en neemt het volume van rivieren af. Daardoor stijgt het risico op nog intensere droogteperioden, kleinere oogsten, bosbranden en verlies van biodiversiteit.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be