EU roept op tot een ‘onmiddellijke wapenstilstand’ in Turks Koerdistan

Federica Mogherini, de Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken van de EU, heeft opgeroepen tot een onmiddellijke wapenstilstand in Turks Koerdistan. Het Turkse leger voert daar al maanden een meedogenloze campagne tegen de Koerdische verzetsbeweging PKK waarbij tientallen en mogelijk honderden burgers om het leven zijn gekomen.

De PKK nam in 1984 de wapens op tegen Turkije. Oorspronkelijk streefde de groep naar een onafhankelijke Koerdische staat, maar inmiddels heeft ze dat streven laten varen.  Bij het brute optreden van het Turkse leger in Turks Koerdistan zijn sinds 1984 tienduizenden mensen om het leven gekomen, in grote meerderheid burgers. pkk_ramor_ryan_crop1449073346159.jpg_1718483346

De EU beschouwt de PKK als een terroristische organisatie en heeft in het verleden nooit een vinger uitgestoken om de Koerden te helpen. Uiteraard spelen ook nu humanitaire overwegingen geen enkele rol. De EU kan echter momenteel nabij haar buitengrenzen geen verdere instabiliteit gebruiken. Het MO is al explosief genoeg zonder dat Erdogan daar nog het nodige toe bijdraagt. Of de oproep van de EU enig effect zal hebben mag betwijfeld worden. De Amerikanen hebben Erdogan vorige week feitelijk carte blanche gegeven in zijn strijd tegen de Koerden.

Bron: Ekurd Daily