EU-rapport voorspelt jaarlijks overstromingen aan kusten

stijging zeewaterGrote overstromingen tijdens stormen, die normaal slechts éénmaal om de honderd jaar voorkomen, zullen geleidelijk steeds meer toeslaan tot ze tegen het einde van de 21ste eeuw elk jaar voorkomen als de klimaatverandering niet gestopt wordt. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Europese Commissie.

Een onderzoek door het Europese Joint Research Centre (JRC) in opdracht van de Europese Commissie analyseerde de impact van de klimaatverandering op de factoren die een rol spelen in de vorming van extreem hoogwater in zee . Daarbij zijn onder meer het gemiddelde zeeniveau, de vorming van golven, getijden en springtij.

De conclusies zijn alarmerend: als de uitstoot van broeikasgassen ongebreideld blijft stijgen kan extreem hoogwater, dat nu maar eens om de honderd jaar voorkomt, eind deze eeuw een jaarlijks fenomeen zijn. Bovendien stijgt het extreem hoogwater in dezelfde periode met met gemiddeld 81 centimeter.

“In het worst case scenario krijgt de regio rond de Noordzee met de hoogste stijging te maken, tot bijna 1 meter”, stelt het rapport, “gevolgd door de Baltische Zee en de Atlantische kusten van Groot-Brittannië en Ierland.” (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be