EU gebruikt ontwikkelingsgeld om mensenrechtenschendingen uit te besteden

Om de komst van vluchtelingen naar Europa te stoppen, grijpt de Europese Unie naar steeds driestere methodes. In Libië jaagt een gewapende groepering op vluchtelingen en hengelt zo naar ontwikkelingsgeld van de Europese Unie.

Vorig jaar sloot de Europese Unie een deal met Turkije waardoor de route via Griekenland afgesneden werd. In ruil voor 6 miljard euro verhindert de Turkse overheid 2,8 miljoen vluchtelingen uit Syrië op een bootje te stappen richting Europa. Amnesty International noemt dat de deal van de schande. Vluchtelingen krijgen de kans niet om asiel aan te vragen in de EU en Turkije is helemaal geen veilige plaats voor hen. Ze worden grotendeels aan hun lot overgelaten.

Sinds het begin van dit jaar probeert de EU een gelijkaardig akkoord te sluiten met Libië. Het probleem is alleen dat het land in puinhoop ligt sinds de westerse bondgenoten in 2011 staatshoofd Khadafi van de macht verdreven. De EU zet haar hoop op de door de VN gesteunde regering maar die controleert slechts een klein gedeelte van het land.

Dat verhinderde de Europese Unie niet om 200 miljoen euro te beloven aan die papieren regering in ruil voor het tegenhouden van vluchtelingen. Een deel van dat geld moet besteed worden aan het opleiden van Libische kustwachten.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be