EU financiële fundamentalisten proberen nog steeds Griekenland economisch te wurgen

De wereldberoemde Syriza-politicus en tevens Griekse Minister van Financiën Yanis Varoufakis heeft de onderhandelingen met de EU en de Trojka als “touwtrekkerij tussen scheidingsadvokaten” omgeschreven.

Griekenland heeft naar de wens van EU reeds bij de onderhandelingen met alle gewilde hervormingen driekwart van de weg naar de EU-partners gelopen waarbij de EU het resterende kwart voor zijn rekening zou moeten willen nemen om tot een akkoord te mogen komen.

Dit is wat de EU politici nog altijd vertikken om te doen en daarom is er nog geen positieve uitslag van deze onderhandelingen te vinden.

De EU-groep blijft nog altijd eentonig hameren conform de dominerende Duitse opvattingen vooral op de nood aan bezuinigingen (breed bekend als austeriteitspolitiek) terwijl deze fanatieke austeriteitmaatregelen in de praktijk zullen alle voorgenomen en verwachte reformen in Griekenland naar alle verwachtingen teniet gaan doen.

De situatie is ontstaan waarbij het geneesmiddel erger is dan het kwaad. Dit is het feit dat Varoufakis steeds aangeeft. Doch deert dit de EU-politici niet gewend zoals ze zijn naar hun eigen conformistische kudde-gedrag.

De punt op de “i” plaatsen de gecontroleerde massamedia niet die graag enkel de mening van de regerende machthebbers weergeven en uiterst zelden deze van de hervormingsgezinde Grieken die tevens Europa uit de klauwen van de machtsbeluste neoliberale plutocraten proberen te redden.

Een ding wordt langzaam steeds duidelijker – de EU-plutocraten willen in wezen geen verbetering van de economische situatie in Griekenland, doch ze streven met alle middelen de volledige onderdanigheid van de Grieken te verkrijgen opdat dit geval geen aansprekend voorbeeld voor bijvoorbeeld Podemos in Spanje of 5S in Italië of elders gaat worden.

Alles bij elkaar geteld is het glashelder dat Syriza het verroeste neoliberale Europa van onderuit probeert te reformeren met het oog op onze gezamenlijke toekomst.